YOGA

Yoga soorten Alkmaar

Studio 8 geeft vanaf 28 februari verschillende vormen Yoga waaronder Yoga flow, Yin Yoga, Power Yoga en Peuter Kleuter Yoga.

Ik kwam in aanraking met Power Yoga in 2001 en vanaf toen was ik verkocht daar wilde ik meer van weten en begon verschillende cursussen en opleidingen want wat waren er veel vormen van Yoga. De keuze om in Studio 8 3 vormen te gaan geven is omdat deze voor mij persoonlijk goed aansluiten want je moet het als docent wel goed en passievol kunnen overbrengen. Yoga is al bijna 20 jaar naast dansen mijn grote passie en na flink wat omwegen in het leven kan ik eindelijk mijn YogaStudio in Alkmaar beginnen.

YING-YANG YOGA

Na ruim 16 jaar Power Yogales en Bodybalance gegeven te hebben kon ik pas de Yin Yoga aan. Dat wil zeggen persoonlijk vind ik dat je als docent eerst genoeg ervaring moet hebben om verschillende yogavormen te kunnen gaan geven en het begrijpen want Yoga gaat veel verder dan een cursus of een 1 jarige opleiding. 

( yin ) Yin Yoga houdingen vinden hun oorsprong in 1980. De Amerikaanse Paul Grilley is de grondlegger van Yin Yoga. Hij is vooral erg geïnteresseerd in de Yoga anatomie. Deze interesse werd bij hem gewekt door het boek ‘Autobiografie van een Yogi’.

Yin Yoga houdingen onderscheiden zich van de dynamische Yoga vormen. Yin Yoga richt zich vooral op statische houdingen, die lang aangehouden worden.

Een tegenhanger van Yin Yoga, is de Yang Yoga vorm. Denk hierbij aan Power Yoga. Hierbij speelt de dynamische, actieve, krachtige aanpak een grote rol.

YANG YOGA

Power Yoga richt zich vooral op het combineren van alle verschillende soorten oefeningen binnen de Yoga. Deze oefeningen worden vervolgens naar keuze van de Yoga docent gemixt en toegepast in de Power Yoga les. Power Yoga lessen zijn dus vooral geschikt voor de sportieve Yogi. In de lessen ligt de nadruk op de oefeningen in plaats van bijvoorbeeld de meditatie.

Yoga-flow  is een actieve vorm van Yoga. Verschillende houdingen gaan soepel en geleidelijk in elkaar over. Flow yoga wordt ook wel Vinyasa Yoga genoemd wat betekent ‘adem gesynchroniseerde beweging’. De ademhaling is een belangrijk onderdeel omdat de bewegingen synchroon met de ademhaling worden uitgevoerd. Een vloeiende en verruimende ademhaling geeft ritme en verdieping aan de bewegingen en helpt je bij het ontdekken van je grenzen. Een omhooggaande beweging loopt meestal synchroon met een inademing en een omlaaggaande beweging loopt in veel gevallen synchroon met een uitademing. Door het bewust ademen en de aaneenschakeling van verschillende houdingen creëer je een soort dans, ook wel de flow genoemd. Bij deze les sluiten we af met een heerlijke meditatie. 

Bij lesrooster staan alle lessen nog eens een keer uitgelegd. 

Wat doet Yoga voor mij hoor ik vaak . De positieve effecten van Yoga op een rijtje:

  • Vergroot je spierkracht en vitaliteit
  • Verbetert je concentratie
  • Bevordert een betere lichaamshouding
  • Leert je ontspannen door inspanning
  • Verlaagt je stressniveau
  • Kan bloeddrukverlagend werken 

Iedereen kan Yoga mits je er natuurlijk voor open staat. Mijn stijl van lesgeven is met beide benen op de grond, ik ben bewust van de oude Yoga filosofie maar ik pas het op een westerse en eigentijdse manier toe. Ik geef verschillende opties voor gevorderde en beginnende zodat iedereen kan meedoen. 

Onderstaande artikel wat de populairste yogavormen zijn in Nederland
https://www.metronieuws.nl/lifestyle/life/2016/11/onder-de-loep-6-verschillende-yogavormen