YOGA

diverse yoga vormen

Yoga & Pilates Alkmaar Yin Yoga, Poweryoga en Vinyasa, BodybalanceYin Yoga, Yoga Nidra, Asthanga Yoga, Gentle Yoga,  een workshops Ouder en kind en Kinderyoga. 

Welke soort yoga is het beste voor mij?

Ik kwam in aanraking met Power Yoga in 2001 en vanaf toen was ik verkocht daar wilde ik meer van weten en begon verschillende cursussen en opleidingen want wat waren er veel vormen van Yoga. De keuze om in Studio 8 meerdere vormen te gaan geven is omdat deze voor mij persoonlijk goed aansluiten want je moet het als docent wel goed en passievol kunnen overbrengen. Yoga is al bijna 20 jaar naast dansen mijn grote passie en na flink wat omwegen in het leven kan ik eindelijk mijn YogaStudio in Alkmaar beginnen.

Na ruim 16 jaar Power Yogales en Bodybalance gegeven te hebben kon ik pas de Yin Yoga aan. Dat wil zeggen persoonlijk vind ik dat je als docent eerst genoeg ervaring moet hebben om verschillende yogavormen te kunnen gaan geven en het begrijpen want Yoga gaat veel verder dan een cursus of een 1 jarige opleiding. 

( yin ) Yin Yoga houdingen vinden hun oorsprong in 1980. De Amerikaanse Paul Grilley is de grondlegger van Yin Yoga. Hij is vooral erg geïnteresseerd in de Yoga anatomie. Deze interesse werd bij hem gewekt door het boek ‘Autobiografie van een Yogi’.

Yin Yoga houdingen onderscheiden zich van de dynamische Yoga vormen. Yin Yoga richt zich vooral op statische houdingen, die lang aangehouden worden.

Een tegenhanger van Yin Yoga, is de Yang Yoga vorm. Denk hierbij aan Power Yoga. Hierbij speelt de dynamische, actieve, krachtige aanpak een grote rol.  Asthanga is een verwant van de Poweryoga .

Ik geef de yoga vorm Ashtanga Yoga deze lijkt veel op de poweryoga maar is van grondlegger Sri K. Pattabhi Jois, die op zijn beurt deze series weer van zijn meester Krishnamacharya leerde. Ik doe de lichte vorm van de eerste serie ( primary serie ) en soms mixt ik het wat gevorderde asana’s ( opties beginners en gevorderde ) Power / Ashtanga Yoga richt zich vooral op het combineren van alle verschillende soorten oefeningen binnen de Yoga. Deze oefeningen worden vervolgens naar keuze van de Yoga docent gemixt en toegepast in de Power Yoga les. Deze lessen zijn dus vooral geschikt voor de sportieve Yogi. In de lessen ligt de nadruk op de oefeningen in plaats van bijvoorbeeld de meditatie maar wel gericht op de ademhaling. 

Gentle Yoga

Deze yoga is gebaseerd op de klassieke Hatha Yoga ( Asana en Pranayama, zijn het meest praktisch en vormen samen de hoofdingrediënten van Hatha yoga. Asana staat voor lichamelijke oefening, Pranayama voor beheersing van de ademhaling. )

Dit is een zachte vorm van yoga waar ontspanning, balans en herstel centraal staan.  Deze vorm van Yoga is ook een opstapje voor de mensen die voor het eerst met yoga willen beginnen.

Deze vorm van yoga biedt ondersteuning bij: Stress, Rugklachten, reuma, hartproblemen, fibromyalgie, ziekte van Crohn, kanker, blessures, botbreuken, CVS (Chronisch Vermoeidheid Syndroom), of na een operatie, burn-out of bij milde depressieve klachten.
Gentle Yoga

 • stimuleert het zelfherstellend vermogen
 • ondersteunt bij een medische behandeling of therapie
 • versterkt de innerlijke kracht en het immuunsysteem
 • leert de lichte, speelse kant van het leven weer te zien
 • verbetert de concentratie en de ademhaling  Het Gentle Yogaprogramma bestaat uit de volgende onderdelen: eenvoudige yoga-oefeningen, adem-oefeningen, meditatie enz

YANG Yin YOGA

Ik geef de yoga vorm meestal buiten omdat deze zich goed leent voor mensen die voor het eerst aan Yoga doen. Het Yin gedeelte focust zich op zittende houdingen. Het Yang gedeelte is iets actiever, ook hier houden we de asana’s langer vast waarbij gelet wordt op zowel uitlijning als ademhaling. Tijd en zwaartekracht bieden je de ruimte om op een ontspannen manier je eigen grenzen te ontdekken en verleggen.

Yoga-flow  is een actieve vorm van Yoga. Verschillende houdingen gaan soepel en geleidelijk in elkaar over. Flow yoga wordt ook wel Vinyasa Yoga genoemd wat betekent ‘adem gesynchroniseerde beweging’. De ademhaling is een belangrijk onderdeel omdat de bewegingen synchroon met de ademhaling worden uitgevoerd. Een vloeiende en verruimende ademhaling geeft ritme en verdieping aan de bewegingen en helpt je bij het ontdekken van je grenzen. Een omhooggaande beweging loopt meestal synchroon met een inademing en een omlaaggaande beweging loopt in veel gevallen synchroon met een uitademing. Door het bewust ademen en de aaneenschakeling van verschillende houdingen creëer je een soort dans, ook wel de flow genoemd. Bij deze les sluiten we af met een heerlijke meditatie.

Bodybalance ( vanaf nu op het rooster ) Combinatie les 

kun je genieten van bewegingen uit yoga, tai chi en pilates. Het is je persoonlijke time-out van het dagelijks leven en zorgt voor een gezond lichaam en een gezonde geest.

Je doet eenvoudige en veilige yoga bewegingen om je hele lichaam sterker en flexibeler te maken. Het controleren van je ademhaling is onderdeel van alle bewegingen en ik geef  altijd opties voor beginnende deelnemers. Ik geef deze les al vanaf 2005 met veel passie.

Yoga Nidra Letterlijk vertaald betekent Yoga Nidra ‘yoga slaap’ of ’slaap van de yogi’. Maar het is alles behalve slapen zoals je ’s nachts doet. Via Yoga Nidra bereik je een diepe, droomloze slaap met een spoor van bewustzijn en verbinding met je omgeving. Door de diepe ontspanning ontstaan theta en delta hersengolven, bereik je een trance-staat waarin ervaringen en fragmenten van herinneringen worden verwerkt, de spierspanning en stress in het lichaam afneemt en de bloeddruk en hartslag daalt. Dit heeft een zeer helende werking op lichaam en geest. bijvoorbeeld bij slechte slapers, burnout, en spanningen in het lijf. 

Kinderyoga / ouder en kind Yoga op dit moment alleen workshops of festivals of buiten 

Bij lesrooster staan alle lessen nog eens een keer uitgelegd.

Wat doet Yoga voor mij hoor ik vaak . De positieve effecten van Yoga op een rijtje:

 • Vergroot je spierkracht en vitaliteit
 • Verbetert je concentratie
 • Bevordert een betere lichaamshouding
 • Leert je ontspannen door inspanning
 • Verlaagt je stressniveau
 • Kan bloeddrukverlagend werken

Iedereen kan Yoga mits je er natuurlijk voor open staat. Mijn stijl van lesgeven is met beide benen op de grond, ik ben bewust van de oude Yoga filosofie maar ik pas het op een westerse en eigentijdse manier toe. Ik geef verschillende opties voor gevorderde en beginnende zodat iedereen kan meedoen.

Ik organiseer verschillende workshops en of events Yoga en Pilates in Alkmaar.  opgeven kan via info@studio8alkmaar.nl

oa: Yoga in het park Yang – Yin Yoga 

Park Yoga

     

Yoga  & Pilates in het park

Evenement: donderdag 21 juni  Internationale Yoga dag Yogaflow / Vinyasa in de Stadskantine Alkmaar van 10.00 tot 11.00 uur

( voor beginners en gevorderden ) 

Ouder en Kind workshop zaterdag 23 juni Kinderfestival Junglefabriek ( koel310 ) www.junglefabriek.nl 

Yoga op het strand ( juni, juli – aug 2019)

yogadocente alkmaar